"Viktor Jora, seful companiei Infosafe - una dintre cele mai mari firme ucrainene din domeniul securitatii cibernetice - nu i-a intalnit niciodata pe acestei hackeri, despre care nimeni nu stie, practic, nimic. in plus, Jora sustine ca, de fapt, ei nu s-au remarcat cu nimic", continua sursa citata.

"Pana acum doua saptamani, cand au publicat doua pachete de email-uri, sustrase, se pare, din cutia postala a lui Surkov, fostul tar al propagandei de la Kremlin, omul care raspunde acum de razboiul din urma din estul Ucrainei. Surkov este o tinta la fel de dificil de spart ca si alti consilieri apropioati ai presedintelui Vladimir Putin", precizeaza Time.

Acesta este si motivul pentru care atacul cibernetic i s-a parut suspect lui Jora si altor experti in domeniu. O astfel de operatiune este imposibil de realizat de niste amatori. "Este evident ajutorul primit din partea unor adevarati profesionisti", spune Jora, citat de Time. Tinand cont de resursele necesare pentru o astfel de actiune, el crede ca hackerii ucraineni au fost sustinuti de un serviciu de spionaj strain, occidental dupa toate probabilitatile.

Semnatarul materialului atrage atentie asupra contextului in care s-a produs respectivul atac: la scurt timp dupa ce Washingtonul a acuzat oficial "inalti functionari ai conducerii de la Moscova" de spargerea calculatoarelor lui Hillary Clinton si ale Partidului democrat, iar vicepresedintele Joe Biden a spus, pentru NBC, ca SUA vor raspunde la atacurile Kremlinului.

In opinia lui Schuster, uluitoare este cotitura neasteptata intervenita in ceea ce pana acum parea un conflict cibernetic unilateral intre Rusia si adversarii ei. Se pare insa ca raspunsul la care facea referire Biden, a fost trimis via Ucraina. "Din punct de vedere tehnic si operational, acest atac aminsteste de atacurile asupra sistemului electoral al SUA", a apreciat acelasi Jora.