"China spera ca reprezentantii comerciali ai Statelor Unite vor respecta si vor tine cont de fapte obiective, actionand cu prudenta", a comentat ministerul chinez al comertului. "Îi vom apara pe americanii uitaţi, lăsaţi în urmă de un sistem comercial global", declarase Trump, in ajun, explicand că solicitarea sa reprezintă îndeplinirea promisiunilor din campania electorală de a-i proteja pe lucrătorii din Statele Unite.

Misiunea de a determina dacă este necesară o anchetă asupra comerţului cu China, inclusiv asupra acuzaţiilor de furt de proprietate intelectuală, îi revine reprezentantului SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer. Ancheta ar putea dura aproximativ un an, in cazul unor concluzii acuzatoare la adresa Beijingului, Washingtonul ar putea intreprinde o serie de masuri, inclusiv majorarea tarifelor pentru importurile din China si anularea dreptului de a activa pe teritoriul SUA pentru companiile chineze.

Intr-un articol pe aceasta tema, New York Times nota, printre altele, ca Trump s-a declarat "dezamagit" de "indiferenta" afisata de China vizavi de problema nord-coreeana. "Sunt foarte dezamagit. Din prostie, predecesorii mei au permis Chinezilor sa castige miliarde de dolari pe an din comert ... iar ei nu au fost nimic pentru noi in legatura cu Coreea de Nord. Lucrurile nu mai pot continua asa. China ar fi putut rezolva usor problema", a scris Trump pe contul sau de Twitter.

Ce s-ar putea intampla daca SUA va lua masuri? Sunt posibile mai multe scenarii, dar poate cel mai dureros, pentru ambele parti, ar fi reducerea exporturilor in SUA pe cateva segmente. In conditiile unei concurente globale acerbe, sa gasesti alte piete de desfacere si alti furnizori nu e o misiune usoara.

In acelasi timp, vor avea de suferit mari companii americane, precum Apple, care isi asambleaza in China telefoanele inteligente pentru a le vinde in SUA, dar si pentru a domina piata locala. Nu se vor simti bine nici agricultorii americani sau companiile de transport, care satisfac cerintele Chinei in privinta boabelor de soia si a avioanelor comerciale.

In ultima instanta, chinezii consuma jumatate din exporturile americane de soia, planta care este, potrivit statisticilor, a doua cultura agricole dupa volumul recoltei. Tot chinezii se numara printre cei mai importanti cumparatori de avioane comerciale, segment unde SUA detin suprematia pe piata chineza.