Principala idee a discursului a vizat, potrivit RIA Novosti, temerile privind amestecul unor terte parti in treburile interne ale statelor independente si utilizarea excesiva a fortei militare in afacerile lumii. "Este evident ca, un astfel de amestec nu are darul de a "contribui la dezvoltarea adevaratelor democratii. Dimpotriva, le face dependene si, prin urmare, instabile din punct de vedere politic si economic", declara, in urma cu un deceniu, Vladimir Putin. 

Tot atunci, liderul de la Kremlin a vorbit si despre extinderea NATO, amintind, printre altele, ca, in mai 1990, secretarul general al NATO, Manfred Worner, afirma ca "simplul fapt ca nu dorim sa desfasuram trupe NATO dincolo de teritoriul Germaniei, ofera URSS garantii ferme de securitate". "Unde sunt aceste garantii"?, se intreba Putin.

"Nu putem ramane indiferenti fata de planurile de desfasurare a elementelor sistemului de aparare aeriana in Europa. Nici una dintre tarile asa numite problematice nu dispun de rachete care sa ameninte in mod real Europa, cu o raza de actiune de ordinul a 5.000-8.000 de kilometri", sublinia presedintele rus.

Agentia RIA Novosti noteaza, in context, ca extinderea NATO a fost justificata, la momentul respectiv, drept raspuns la amenintarea reprezentata de Iran. Dar dupa "acordul nucler" incheiat cu Teheranul in 2015, aceasta amenintare a disparut, Iranul renuntand la programul sau nuclear. Dar extinderea NATO a continuat. Astfel, in mai 2016, la baza Deveselu din Romania a avut loc ceremonia de certificare a capacitatii operationale a sistemului antiracheta Aegis Ashore (AAMDS).

Or, subliniaza sursa citata, extinderea scutului aerian franeaza negocierile viitoare privind reducerea arsenalelor nucleare. "Pericolul destabilizarii relatiilor internationale are legatura inclusiv cu stagnarea din domeniul dezarmarii", avertiza, la Munchen, Vladimir Putin. La acea data inca se purtau tratative pe marginea tratatului START-3, de reducere a armelor strategice de atac. Acordul a fost semnat in 2010 de presedintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev si de predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama.

De atunci insa, nu s-au mai inregistrat progrese in directia reducerii potentialelor atomice, iar START-3 expira in 2021. Este de la sine inteles ca Rusia nu poate proceda la diminuarea capacitatii sale nucleare in mod unilateral, in conditiile in care SUA isi extind sistemul antiracheta, explica RIA Novosti.