Scenariul elaborat de TImothy Jorgensen, expert pe probleme nucleare la Universitatea Georgetown din Washington, infioara. O atac atomic similar celui de la Hiroshima lansat insa intr-o gara feroviara din capitala americana aflata la doi pasi de Capitoliu, s-ar putea solda cu 33.000 de morti. Un atentat cu o "bomba murdara" nu va provoca o explozie si, prin urmare, nici atatea victime, dar reprezinta o amenintare mult mai concreta.

"Uraniul inalt imbogatit si plutoniul, doua elemente necesare costructiei unei bombe nucleare, sunt extrem de controlate", explica Timothy Jorgensen. "Multe alte materii radioactive sunt mai usor de procurat", a adaugat el. Expertul citeaza recentele dezvaluiri, potrivit carora celula jihadista aflata la originea atacurilor din 22 martie din capitala Belgiei, intentiona sa fabrice o "bomba murdara".

Fratii Bakraoui, doi teroristi-sinucigasi ai gruparii Statul Islamic, care si-au detonat incarcaturile explozive, intrasera in posesia imaginilor camerelor de supraveghere cu un inalt responsabil al Centrului pentru studii nucleare Mol, din Belgia. Imagini descoperire la sfarsitul anului trecut de anchetatori la prietena lui Mohamed Bakkali, unul dintre suspectii care au jucat, e pare, un rol important in atentatele de la Paris, din 13 noiembrie 2015.

Amenintarea unui atac cu bomba planeaza asupra summitului dedicat securitatii nucleare, ce si-a deschis astazi lucrarile la Washington. "In cazul unei bombe murdare, expunerea populatiei la radiatii este mai putin ridicata, dar sporeste riscurile de cancer, fiind dificil de determinat cand locul atacului redevine sigur", spune Jorgensen.

"Impactul unei bombe murdare este, inainte de toate, de natura psihologica, pentru ca mizeaza pe teama oamenilor legate de radiatii si radioactivitte", a completat Howard Hall, de la Universitatea din Tennessee. "Fara a pune la socoteala importantul impact economic", a adaugat el. Ben Rhodes, consilier pe probleme de securitate la Casa Alba, nu se indoieste de "dorinta" retelelor teroriste precum Statul Islamic de a pune mana pe o arma atomica.