În trecut, coliziunile violente au provocat extincţii în masă. Furtunile solare - valuri intense de particule puternic încărcate electromagnetic în timpul emisiilor de masă coronală - nu reprezintă o ameninţare la adresa vietii pe Pământ, dar pot afecta serios sateliţii, reţelele electrice, sistemele de comunicaţii şi mai multe tehnologii moderne, scrie agerpres.

Când in 1859 o puternica furtună solară a lovit Terra, s-au produs aurore impresionante. A fost singurul efect. Dacă acum s-ar intampla asa ceva, economia globală ar putea pierde mii de miliarde de dolari. "Cu un secol în urmă, nu exista prea multă tehnologie, care acum insa se se dezvoltă exponenţial", a explicat Avi Loeb, de la Centrului Harvard-Smithsonian pentru astrofizică. "De aceea, pagubele ar fi total diferite", a adăugat el.

Pentru a proteja planeta - precum şi tehnologia sau economia - un grup de oameni de ştiinţă a propus instalarea unui scut magnetic gigantic între Pământ şi soare. Acesta ar fi poziţionat la punctul Lagrange L1, la circa 205.000 de mile distanţă. O serie de sateliţi ar crea o buclă de curent electric capabilă să respingă particulele solare înapoi în spaţiu şi departe de Pământ.

"Construcţia proiectului ingineresc în spaţiu ar putea dura câteva decenii. Costul ridicării infrastructurii necesare în spaţiu - care ar cântări 100.000 de tone - va fi probabil de sute de miliarde de dolari, mult mai puţin decât pagubele provocate de furtunile solare într-un secol", a declarat Loeb pentru Gizmodo.

Oamenii de ştiinţă au luat anterior în considerare instalarea unui tip similar de scut pentru a-i proteja pe astronauţii în misiuni pe Marte de radiaţia periculoasă din spaţiu. Loeb şi colegul său Manasvi Lingam au prezentat detaliile scutului spaţial propus într-o nouă lucrare publicată online în această săptămână. Articolul este analizat în vederea publicării de The Astrophysical Journal Letters, notează UPI.