Numărul atacurilor cibernetice va creste considerabil în anul 2013, la nivel mondiale, multe dintre ele fiind comandate inclusiv de structuri de stat, estimeaza firma rusa antivirus, Laboratorul Kaspersky.


La randul lor, serviciile speciale ale SUA anticipeaza o confruntare globală în spaţiul cibernetic nu doar între state, ci şi între guverne naţionale şi organizatii civile. Analiştii Laboratorului Kaspersky avertizeaza ca anul viitor se vor înregistra mai multe cazuri de sustragere de informatii secrete din diferite domenii de afaceri. Tintele preferata atacurilor cibernetice se gasesc in sectorul serviciilor si in cel al transporturilor. 

In recentul sau raport privind tendintele globale pana in anul 2030, National Intelligence Council al SUA (NIC) precizeaza ca patronii unor importante companii care activeaza in spatiul virtual, precum Google şi Facebook vor putea controla un volum gigantic de informaţii în regim real. In acelasi timp, ritmul sustinut de dezvoltare a tehnologiilor de comunicare va oferi statelor posibilitati nelimitate de control asupra cetăţenilor. 

In opinia serviciilor speciale americane, cel mai mare pericol in spaţiul cibernetic il reprezinta China, conform Los Angeles Times. In ceea ce priveste Rusia, Franţa, Israel şi alte tari care practica, la randul lor, spionajul cibernetic, actiunilor lor nu reprezinta o amenintare deosebita. Rusia nu se ocupă de furtul sistematic al secretelor de stat de la companiile americane pentru binele afacerilor autohtone.