Concret, 53% dintre persoanele chestionate s-au pronuntat impotriva unui ajutor militar acordat partenerilor estici din Alianta Nord-Atlantica, cum ar fi Estonia, Polonia sau Letonia, detaliaza publicatia Die Welt.

"in nici o alta tara unde a fost realizat un sondaj similar, punerea in practica a Articolului 5, care stipuleaza sustinerea militara a statului membru NATO care a fost agresat, nu a trezit o reactie atat de negativa ca in Germania. In Olanda, spre exemplu, impotriva s-au exprimat doar 23% dintre cei intervievati, procent care, in cazul Poloniei a fost de 26%, al Canadei si SUA - de 31% pentru fiecare".

Mai mult, continua Die Welt, in estul Germaniei, ideea acordarii de ajutor armat este sustinuta de numai 29% dintre repondenti, in conditiile in care in Occident, numarul acestora atinge 43%,

"Guvernul federal promoveaza insa alta politica. Berlinul este dispus sa-si asume rolul principal in protejarea tarilor NATO in caz de atac. Bundeswehr va prelua conducerea fortelor NATO de reactie rapida, care ar trebui sa ajunga intr-un punct dat in decurs de cinci zile. In plus, in Lituania a fost desfasurat un batalion al armatei germane, format din 450 de militari si numeroase tacuri, cu scopul de a intimida Rusia', adauga publicatia germana.