"Daca nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera nu se va reduce, in cateva decenii se va ajunge in situatia in care statele din Golful Persic vor atinge un punct critic si vor deveni ostile vietii. Acest lucru se va produce mult mai devreme decat am anticipat initial, iar cauza o constitutie o combinatie unica de factori - umiditatea, capacitatea de reflectare a apelor din Golf si temperaturile ridicate", a explicat Eifatih Eitahir, de la MIT, Massachusetts Institute of Technology.

Eitahir si colegii lui de la Loyola University, din Los Angeles, au ajuns la aceasta concluzie, incercand sa inteleaga evolutia asa numitei "temperaturi a termometrului umed" in urmatorii 100 de ani in tarile din Golful Persic si Orientul Mijlociu. Potrivit oamenilor de stiinta, sub pragul indicat de termometrul umed (valoare calculata din temperatura mediului inconjurator si indicele de umiditate), nici un obiect nu se mai poate raci singur, amanand vapori.

Ceea ce inseamna ca, daca "temperatura termometrului umed" va depasi 35 de grade, organismului uman, care se raceste eliminand apa pe suprafata pielii, adica transpirand, se va supraincalzi si, in absenta unor surse de climatizare, va muri. Grupul de cercetatori condusi de EItahir a calculat ca tarile Gofului Persic vor atinge acest prag periculos in anii 2070.

In opinia oamenilor de stiinta, cele mai afectate tari si orase din regiune vor fi Doha, capitala Qatarului, emiratele Dubai si Abu-Dhabi, localitatea saudita Dhahn, orasele iraniene Bandar Mahshahr si Bandar Abbas, dar si o serie de alte zone.