Dezvaluind intreaga poveste, CNN relateaza ca un reprezentant al National Institutes of Health a luat legatura cu ONG-ul Samaritan's Purse, care i-a angajat pe medicul Kent Brantly si asistenta Nancy Writebol in Liberia, pentru a-i oferi un tratament experimental botezat ZMapp si care este dezvoltat de firma de biotehnolgie Mapp Biopharmaceutical Inc, cu sediul la San Diego, in California.

Cei doi pacienti au fost informati ca "serul" nu a fost niciodata testat pe om, dar ca a dat rezultate promitatoare la maimute. Potrivit documentelor obtinute de CNN, patru primate infectate cu Ebola au supravietuit dupa ce au primit o doza de ZMapp la 24 de ore dupa declansarea bolii.

Alte surse citate de CNN asigura ca, in pofida riscurilor, Kent Brantly si Nancy Writebol au acceptat tratamentul. Trei flacoana de ZMapp au fost expediate, ca atare, din California spre LIberia joia trecuta.

Primul care a primit tratamentul a fost Kent Brantly. Aflat intr-o conditie fizica deteriorata, in dimineata zilei urmatoare, el a fost capabil sa faca un dus si sa calatoareasca spre Statele Unite, unde a ajuns sambata.

Asistenta Nancy Writebol nu a avut o reactie la fel de spectaculoasa, dar starea ei s-a stabilizat, astfel incat sa poata suporta drumul spre SUA.

Epidemia de febră hemoragică cauzată de virusul Ebola a provocat moartea a 887 de persoane în Africa, potrivit unui nou bilanţ făcut public luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Epidemia a izbucnit la începutul anului în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, apoi în Sierra Leone.

OMS a deblocat 100 de milioane de dolari destinate tarilor celor mai afectate, Banca Mondiala oferind, la randul ei, alte 200 de milioane.