În ceea ce priveşte preţul energiei electrice, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a explicat că aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh. Totodată preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.

În plus, Guvernul a decis majorarea accizei la carburanţi cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creştere similară să aibă loc de la 1 octombrie, aşa că ziua de duminică vine şi cu o nouă scumpire la pompă. Pe data de 15 septembrie, când a avut loc prima majorare a accizei, petroliştii au scumpit carburanţii cu 9 bani pe litru, potrivit informaţiilor obţinute de la companiile din domeniu. Însă preţurile au fost modificate în sus chiar şi înainte şi după această dată.

Problema cea mai mare este că aceste produse - energie, gaze şi carburanţi - sunt folosite în masă şi duc la scumpiri în lanţ pentru aproape toate produsele şi serviciile din economie, întrucât ele influenţează atât costurile de producţie, cât şi segmentul de transport şi comercializare. Spre exemplu, este de aşteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoş Frumosu, preşedintele federaţiilor sindicale din industria alimentară.

"Dacă, pentru producători, toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca preţul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influenţează materia primă, dar costul de transport înseamnă şi transportul de la producător la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrică este suportată, la fel, atât de producător, cât şi de comerciant", a declarat Frumosu.

El a arătat că produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate şi pâinea. "Deci chiar dacă s-a mărit salariul, omul are şi cheltuieli mai mari, pentru că dă mai mult pe energie, gaze, mâncare, abonamentul de transport", a mai arătat Frumosu.

Pe de alta parte, ratele la bănci ale românilor vor creşte şi ele, odată cu nivelul ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele. Vineri, ROBOR la trei luni era pe piaţa interbancară la nivelul de 1,58%, faţă de 1,46% în şedinţa de joi şi faţă de 0,87% la începutul anului, mentioneaza agerpres.