In aventura lor militara din Siria, rusii depind foarte mult de caile de aprovizionare, care reclama coridoare aeriene, care traverseaza spatiile aeriene ale Iranului si Irakului. Singura alternativa - marea, pornind din Crimeea. Dar pentru a ajunge dintr-un punct in altul este nevoie de 10 zile. Nu se stie cat va reusi Rusia sa sustine o asemenea concentrare de forte, scrie publicatia americana Military Times. 

Tot mai agresive, planurile operativ-strategice ale Rusiei au dat de gandit expertilor americani de la Pentagon, care au inceput sa ridice intrebari lasate fara raspuns de mai bine de 20 de ani:

  • Care este capacitatea reala de lupta a rusilor?
  • Unde va avea lor un conflict cu Rusia?
  • Cum va arata, astazi, un razboi cu Rusia?

Un lucru este cert: capabile sa actioneze la nivel global, fortele armate ale SUA vor distruge armata rusa intr-un conflict cu utilizarea mijloacelor conventionale de lupta. Dar razboaiele moderne sunt neobisnuite, iar geografia, politica si conditiile locului vor oferi inevitabil un avantaj uneia dintre parti, afirma publicatia mentionata.

In prezent, SUA cheltuiesc pentru aparare nationala de 10 ori mai mult decat Rusia. SUA dispun de 10 portavioane, in timp ce Rusia are doar unul. Pe de alta parte, militarii americani au mari avantaje tehnice, sunt superiori rusilor cand vine vorba de dislocare de forte si mijloace militare dintr-un colt in altul al lumii.

Rusia ramane slaba la numeroase criterii traditionale. Dar lucreaza la tehnolgii deosebit de valoroase si pune la punct noi tipuri de tehnica militara, elaboreaza alte tactici de razboi si promoveaza o strategie geopolitica obraznica. Si nu trebuie uitat un detaliu vital: armele nucleare.

Potrivit expertilor, a compara fortele armate ale SUA si Rusia e ca si cum ai copara mere cu portocale. Rusii au alte obiective strategice, dupa care este croita structura armatei .Rusia se considera o putere maritima si dispune de tot ce-i trebuie pentru realizarea unui concept militar cunoscut drept "blocarea zonei".

"Statele Unite si Rusia vizeaza lucruri diferite", afirma Galeotti. "Rusii nu intentioneaza sa lupte cu noi de la egal la egal. Pentru ei, important este sa-i tina pe altii la departare". Spre exemplu, "marina militara a SUA este cu mult peste flota rusa. Majoritatea navelor rusesti sunt mostenite de la URSS. Dar nu prea conteaza, pentru ca Rusia nu si-a propus sa-si trimita navele in diferite colturi ale oceanului mondial", sustine expertul.

Aviatia mlitara: calitatea avioanelor invizibile ale rusilor este net inferioara, dar rusii au cele mai moderne sisteme de detectare si distrugere a avioanelor invizibile americane. Pe de alta parte, Moscova nu se uita la bani cand vine vorba de rachete de croaziera, pe care le plaseaza astfel incat sa acopere zonele de frontiera.

Conflictul din Ucraina si misiunea americana de pregatire a miliarilor ucraineni a permis Pentagonului sa evalueze posibilitatile unui adversar pe care l-ar putea confrunta in alte locuri de pe planeta intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. Americanii au vazut, astfel, ce inseamna "razboi hibrid" dus de Rusia.

In privinta Siriei, rusii au deplasat in zona cele mai moderne dintre sistemele lor de aparare aeriana. De ce? Pentru a-si delimita "teritoriul", estimeaza Military Times."Nu am vazut la Statul Islamic nici un avion a carui distrugere sa necesite rachete de croaziera SA-15 sau SA-22. Aceste arme nu sunt destinate luptei impotriva SI. Ele sunt pentru altceva", a apreciat generalul Philip Breedlov, comandantul fortelor americane din Europa.

In opinia publicatiei, miscarea Rusiei ar putea fi o provocare la adresa supramatiei aeriene detinuta de SUA, care controleaza teritorii intinse din Orientul Mijlociu. Un factor major il joaca alianta Moscovei cu Iranul. "Dar in acest caz, SUA sunt mai importante decat Siria si Iran. Sa fim cinstiti si sa spunem lucrurilor pe nume: daca Washingtonul ar fi dat de inteles ca ar fi posibil un targ, prin care americanii sa recunoasca tacit pozitiile Rusiei in Crimeea si in unele zona din Donbas, Kremlinul nu s-ar fi aventurat sa lupte pentru Asad", crede Galeotti.

Tarile Baltice ar putea fi alt punct de eventuala confruntare militara intre SUA si Rusia, apreciaza Military Times. Autorul articolului este de parere ca Moscova actioneaza in aceasta zona, in special in Estonia unde traieste o importanta comunitate rusa, in secret, folosit metodele razboiului hibrid testate deja in Ucraina.

Conform ultimului raport al Institutui britanic Chatham House, in Districtul militar de Vest, Rusia dispune de 65.000 de militari, 850 de unitati de artilerie, 750 de tancuri si 320 de avioane de lupta. In ceea ce priveste Flota Baltica, posibilitatile ei sunt mult supraestimate de Moscova.