Ministrul rus al afacerilor externe, Sergei Lavrov, a declarat ca Moscova nu are nici o legatura nici cu Snowden, nici cu relatia acestuia cu Statele Unite, nici cu traseul deplasarilor lui prin lume. „Singur si-a ales itinerariul. Noi am aflat din presa. Snowden nu a traversat frontiera Rusiei”, a tinut sa sublinieze Lavrov. El a criticat, de asemenea, acuzatiile formulate la adresa Rusiei de incalcare a legislatiei americane in cazul fostului agent. In opinia sefului diplomatiei de la Kremlin, astfel de afirmatii ale partii americane sunt inacceptabile si nefondate.

China a reactionat, la randul ei, dur la acuzatiile aduse de Washington, potrivit caruia autoritatile de la Beijing i-au acoardat ajutor lui Snodew, care in ultimele saptamani a trait la Hong Kong, desi exista un ordin de arestare emis pe numele fostului colaborator al Agentiei americane pentru securitate nationala (NSA). Astfel de invinuiri nu pot decat sa inrautateasca relatiile dintre tari, au estimat responsabilii chinezi. Ei au precizat ca decizia de a-i permite lui Snowden sa paraseasca Hong Kongul a fost luata de autortatile locale, in baza legislatiei in vigoare in aceasta regiune administrativa autonoma.

Intre timp, intr-un interviu acordat cotidianului South China Morning Post, Snowden a recunoscut ca s-a angajat la compania Booz Allen Hamilton, subordonata CIA, pentru a putea demonstra ca serviciile speciale americane ii supravegheaza pe cetateni. Potrivit spuselor sale, functia ocupata i-a asigurat accesul la lista computerelor care se aflau in vizorul NSA.

Snowden s-a angajat la Booz Allen Hamilton, companie care realizeaza programe pentru strangerea de date privind convorbirile telefonice ale americanilor, precum si programe de monitorizare a utizatorilor de internet din intreaga lume, la inceputul acestui an. Dupa cateva luni a fost insa concediat, pentru ca a dezvaluit existenta respectivelor programe.