Ucraina se afla in fata unor dificultati abisale, incepand cu pericolul real al intrarii tarii in incapacitate de plata. Constienta de greutatile de natura economica si financiara, fosta opozitie pare decisa sa redreseze situatia. Astfel, Parlamentul, dominat acum de fortele anti-Ianukovici, a preluat initiativa si l-a numit pe Olexandre Turchinov, un apropiat al Iuliei Timochenko, in functia de presedinte interimar.

Pana marti, ar urma sa fie anuntata inclusiv componenta noului guvern, in asteptarea alegerilor prezidentiale din 25 mai. Noul sef al statului nu a ascuns situatia grava in care se afla Ucraina, subliniind, totadata, ca „integritatea europeana constituie o prioritate pentru Kiev”. El s-a pronuntat in favoarea unui dialog cu Rusia, dar pe „picior de egalitate si cu respectarea optiunii europene a Ucrainei”.

Dar unde este Viktor Ianukovici, fostul presedinte, pentru care demiterea lui de catre Rada Suprema constitutie o lovitura de stat. Dupa ce a anuntat ca nu intentioneaza sa demisioneze, Inukovici a disparut, in timp ce mai multe dintre vilele sale, de un lux aproape sfidator, au fost deschise publicului spre vizitare. Oricum, potrivit relatarilor reprezentantilor opozitiei, fostul sef al tarii a reusit sa-si ia lucrurile personale si sa arda o mare parte din documentele pastrate in casele sale, dar nu pe toate. Multe acte, in special de natura contabila, au fost descoperite in sistemul de canalizare al uneia dintre vile.

Fostul presedinte se afla intr-o manastire a Patriarhiei Moscovei, a anuntat, pe pagina sa de Facebook, Aleksandr Briginets, membru al partidului Iuliei Timochenko, Batkivschina. „A fost gasit intr-una dintre manastirile Patriarhiei Moscova, impreuna cu garda de corp si numerosi apropiati. In total, sunt cam 1000 de oameni”, scrie Briginets. Cateva ore mai tarziu, ministrul interimar al Ucrainei a anuntat, tot pe reteaua de socializare, ca pe numele fostului presedinte a fost emis un mandat de arestare, pentru "omor in masa".