'Readucerea Crimeei in componenta Federației Ruse nu a diminuat importanta acestui port, în contextul în care NATO își crește în mod constant prezența', a spus Vitko adresandu-se liderului de la Kremlin, in calitatea acestuia de comandantul șef al armatei ruse. El a adaugat ca la Novorossiisk, unde exista un punct de mentenanta pentru navele militare, va fi creata o baza militara.

'Submarinele care vor fi desfășurate aici vor fi echipate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune', a precizat amiralul, subliniind ca aici există condiții ca ambarcatiunile să iasa din perimetrul bazei fara să fie detectate. Ieșirea lor din baza de la Novorossiisk ar fi mai puțin vizibilă decât în cazul Crimeii, a insistat el.

Pe de alta parte, a adaugat Vitko, o astfel de bază nu poate fi niciodata construită la Sevastopol, locul de stationare a Flotei ruse din Marea Neagră, din cauza lipsei de spațiu — nu ar mai rămâne loc pentru dezvoltarea portului.

In prezent, Flota Rusiei din Marea Neagră numără 173 de nave și vase auxiliare, iar, până în 2020, se intentioneaza darea in exploatare a circa 80 de nave și vase. Ținând cont de navele care vor fi scoase din uz, baza navală din Sevastopol va număra 206 nave și vase, a raportat amiralul Vitko.