Intr-adevar, copiii nu au nici o vina. Cei mici nu vor pastra, probabil, amintiri legate de aceasta aventura spre o viata mai buna. Cei mai nu vor uita insa si, posibil, vor ramane cu un amar in suflet mult timp de acum inainte.

Ungaria a informat Serbia că punctului de trecere a frontierei de la Roszke-Horgos, unul dintre cele mai importante, va fi inchis pentru o perioada de 30 de zile. De ce? Pentru ca, a explicat ministrul ungar de externe, Peter Sziijarto, "un grup de migranti agresivi ataca politica ungara cu pietre si bucati de beton".

''Acest atac vine din Serbia, de pe teritoriul sârb. De aceea, i-am cerut ferm omologului meu sârb să le ceară autorităţilor sârbe să acţioneze imediat împotriva acestui grup de migranţi agresivi'', a adaugat şeful diplomaţiei de la Budapesta dupa ce politia ungara folosise gaze lacrimogene si tunuri cu apa impotriva refugiatilor revoltati ca nu sunt lasati sa intre in Ungaria.

Totusi, zeci de migranti au reusit sa intre, dupa ce au smuls grilajul care bloca cele doua cai de acces, pe teritoriul Ungariei, dupa mai bine de o ora de confruntari cu fortele de ordine, soldate cu 20 de raniti in randul politistilor ungari.

Anterior, mai multe companii germane au refuzat sa livreze Ungariei sarma ghimpata folosite pentru ridicarea gardului de la frontiera cu Serbia si pe care Budapesta intentioneaza sa-l prelungeasca si la granita cu Romania. "Sarma ghimpata este folosita pentru prevenirea infractiunilor, a jafurilor spre exemplu. Dar cand e vorba de femei si copii, nu e nimic criminal", si-au justificat atitudinea responsabilii societatii Mutanox.

"Totul s-a petrecut foarte repede, nu era nimic clar. Acum ne bucuram ca nu am castigat licitatia. Copiii agatati de sarma ghimpata, e o rusine", a declarat responsabilul altei intreprinderi germane, care a dorit anonimatul. In prezent, Ungaria a comandat deja 10.000 de rulouri de sarma ghimpat, ceea ce inseamna aproximaiv 40 de kilometri. Pe lista potentialilor furnizori pot figura companii din China, Turcia si SUA.