Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că, începând cu 15 septembrie, toti cei care vor intra ilegal pe teritoriul Ungariei vor fi arestati - el făcând referire în special la refugiaţii care trec clandestin graniţa sârbo-ungară. Tot de pe 15 septembrie intră în vigoare noua lege care pedepseşte trecerea ilegală a frontierei ungare cu până la 5 ani de închisoare.

Orban a aratat că 'sunt multe de făcut cu privire la criza migratorie şi deciziile trebuie luate rapid' în cadrul UE. In context, el a precizat că se opune propunerii preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a repartiza prin cote obligatorii 160.000 de refugiaţi între statele membre ale UE, el avertizând că 'deciziile europene nu se pot lua fără consimţământul şefilor de stat'.

Până acum s-a convenit că nu se vor lua decizii ce afectează întregul continent, iar ceea ce a propus preşedintele CE contravine acestei înţelegeri, a punctat şeful executivului de la Budapesta.

El a precizat că ţara sa respectă cu stricteţe acordurile Schengen, iar 'faptul că Grecia a renunţat să respecte această legislaţie nu înseamnă că şi Ungaria trebuie să facă la fel'. În opinia lui Orban, problema refugiaţilor trebuie rezolvată pe teritoriul Greciei, prima ţară din Schengen unde aceştia ajung, iar dacă autorităţile de la Atena nu pot îndeplini această sarcină, atunci UE trebuie să le sprijine, inclusiv 'cu forţe de apărare a graniţelor'.