Potrivit proiectului de lege, furnizorii de servicii de internet ar urma sa plateasca 130 de forinti, adica aproximativ 0,50 de euro pentru fiecare gigabyte (Go) transferat.

Potrivit expertilor, traficul de internet (fix si mobil) s-a ridicat in 2013 la 1,33 miliarde de Go, ceea ce ar insemna aproape 650 milioane de euro, o valoare superioara cifrei de afaceri cumulate a tuturor furnizorilor de internet.

Intr-o prima reactie, comisarul european pentru agenda digitaa, Neelie Kroes, a catalogat aceasta masura drept devastatoare pentru acest sector de activitate al Ungariei. "Acest lucru va antrena o scumpire a accesului la internet pentru utilizatori", a spus Kroes intr-un interviu pentru Financial Times.

Intre timp, adversarii acestei initiative au indemnat la proteste. Un grup creat pe Facebook pentru lupta impotriva acestei taxe, a adunat in cateva ore 6000 de membri.

Guvernul a evocat "incitarea spiritelor" si a promis ca autoritatile vor angaja negocieri cu marii operatori pentru impunerea unor tarife maxime.