Premierul ungar Viktor Orban a declarat că statul negociază răscumpărarea a 6-7 companii de utilităţi privatizate în trecut, iar o lege prin care furnizorii de servicii de utilităţi publice vor deveni companii nonprofit ar putea să ajungă în parlament în primăvară.

"În perioada comunistă, procesul se numea într-adevăr naţionalizare, dar în situaţia actuală nu putem discuta de expropriere", a declarat purtătorul de cuvânt, citat de portalul Politics.hu. Reprezentantul guvernului a comentat reacţii ale presei şi partidelor din Ungaria la declaraţiile de vineri ale premierului.

În multe ţări din Europa de Vest în care acţionarii privaţi şi-au vândut participaţiile iar statul a fost dispus să investească în acest sector, "cele două idei s-au întâlnit", a spus el.  Orban intenţionează să transforme companiile de utilităţi în servicii nonprofit prin introducerea de reglementări, a explicat purtătorul de cuvânt, dând ca exemplu Franţa şi Danemarca.Atingerea acestui obiectiv prin achiziţia de către stat nu va conduce la nepotism, întrucât acestea vor fi conduse de manageri privaţi, a adăugat el.

Orban nu a furnizat, vineri, detalii despre răscumpărarea celor 6-7 companii. Premierul a afirmat însă că preluarea furnizorilor de utilităţi ar putea avea loc în 1-2 ani, adăugând că se gândeşte de mult timp la trecerea acestor companii sub controlul statului.

În sectorul de utilităţi din Ungaria sunt prezente companii importante, precum E.ON şi RWE - Gemania, EDF şi GDF Suez - Franţa, precum şi ENI - Italia. Printre măsurile similare adoptate până în prezent, şeful executivului a menţionat cumpărarea furnizorului de servicii de apă şi canal din Pecs, precum şi negocierile pentru compania Fogaz, care aprovizionează cu gaze naturale capitala, scrie Mediafax.