A permite minorităţilor să îşi folosească fără restricţii simbolurile este una dintre valorile europene fundamentale, a afirmat Nemeth. Oficialul ungar a mai precizat că Budapesta nu doreşte aducerea acestui subiect la nivelul Uniunii Europene. "Situaţia s-a dezvoltat în Ţinutul Secuiesc şi este important să rămână acolo... Ungaria nu doreşte să o aducă pe scena internaţională", a menţionat Zsolt Nemeth.

Interesul Ungariei este ca situaţia să se rezolve prin dialog cu România, nu ca tensiunile să escaladeze, a mai indicat oficialul de la Budapesta. "Lucrăm la reducerea acestor tensiuni", a declarat el.

Miercuri seara, ministrul de externe român Titus Corlăţean a ameninţat cu expulzarea ambasadorului ungar Oszkar Fuzes după ce acesta şi-a exprimat sprijinul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, notează MTI. Ministrul român a protestat şi faţă de remarcile lui Zsolt Nemeth prin care acesta ceruse României să renunţe la interzicerea drapelului secuiesc şi să pună capăt "agresiunii simbolice" împotriva minorităţii ungare.

Ministrul ungar de externe Janos Martonyi a purtat, joi după-amiaza, o discuţie telefonică cu omologul său român, în urma căreia a declarat că Ungaria şi România vor continua cooperarea "în conformitate cu sensibilităţile ambelor ţări, drepturile naturale ale comunităţilor etnice, principiile şi standardele europene în materie de minorităţi etnice", mai scrie agentia MTI, citata de Agerpres in pagina electronica.