Acţiunile UniCredit au scăzut luni după ce banca italiană a dezvăluit că BCE i-a cerut să prezinte un plan de reducere a creditelor neperformante până la data de 28 februarie, ceea ce a dat naştere la îngrijorări potrivit cărora ar putea fi obligată să adopte măsuri suplimentare pentru curăţirea bilanţului. În cursul următoarelor luni UniCredit intenţionează să strângă 13 miliarde de euro din vânzarea de acţiuni pentru a compensa deprecierile de credite neperformante şi alte pierderi.

Potrivit surselor citate de Reuters, directorul general de la Unicredit, Jean-Pierre Mustier, i-a liniştit marţi pe acţionari la o reuniune cu uşile închise la care le-a spus că BCE este "foarte mulţumită" de planul de redresare dezvăluit în luna decembrie. "Nu există nicio cerere suplimentară din partea BCE", a declarat Mustier la reuniunea organizată marţi. La rândul lor, alte două surse bine informate au declarat că planul de redresare al UniCredit a fost discutat în amănunt cu BCE.

Planul de redresare prezentat în decembrie de UniCredit, singura bancă italiană considerată importantă pentru sistemul financiar global, prevede pe lângă majorarea de capital de 13 miliarde de euro şi vânzarea unor credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro şi eliminarea a 14.000 de locuri de muncă.

UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac, mentioneaza agerpres.