Sectorul de retail creşte cu 20%, în timp ce industria şi construcţiile înregistrează o creştere foarte aproape de zero. Cele mai puţin performante sectoare industriale sunt mineritul şi ramurile conexe mineritului.

Creşterea rapidă a salariului minim în România şi leul puternic fac mai puţin competitivă industria uşoară din România, avertizează specialiştii UniCredit. Pentru prima oară Ungaria intră pe acest segment al industriei uşoare şi devine atractivă pentru producătorii de haine, un domeniu dominat până acum de către România, potrivit lui Dan Bucşa.

Cea mai bună performanţă dintre sectoarele industriale o înregistrează industria auto, sectorul materialelor de construcţii, industria tutunului, industria de echipamente electrice şi electronice.

În regiune, România este campioană absolută la creşterea consumului, iar cel mai mare risc de investiţii în 2016 este cel legat de absorbţia fondurilor europene, afirmă Dan Bucşa, citat de agerpres.

România ar putea rămâne din nou în urma regiunii la absorbţia fondurilor europene, iar pe un scenariu negativ în care Marea Britanie iese din Uniunea Europeană va fi cea mai afectată la acest capitol, al fondurilor europene, comparativ, spre exemplu, cu Polonia sau Ungaria.

De asemenea, România înregistrează cea mai mare diferenţă între creşterea importurilor şi cea a exporturilor, comparativ cu regiunea, cauzele fiind, în opinia specialiştilor UniCredit, lipsa investiţiilor mari şi faptul că leul este prea tare comparativ cu monedele din regiune.