În 12 septembrie, E.ON şi-a redus majoritatea legăturilor cu centralele pe bază de combustibil fosil şi cu depozitele de gaze naturale, după listarea subsidiarei Uniper la Bursa de la Frankfurt. În urma divizării E.ON, a fost creată o nouă companie, Uniper, cu sediul în Dusseldorf, Germania. Aceasta operează independent de la 1 ianuarie 2016, după ce a preluat centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert dintre angajaţii E.ON.

Joi, acţiunile Uniper au urcat la Bursa de la Frankfurt cu 3,1%, la 14,46 euro, cel mai ridicat nivel din septembrie, investitorii anticipând majorarea dividendelor în 2017 şi în anii următori. Câştigurile companiilor europene de utilităţi sunt afectate de câţiva ani de creşterea puternică a surselor de energie regenerabilă şi de scăderea preţului energiei, care au determinat pierderi la centralele pe bază de cărbune şi gaze naturale.

Uniper a confirmat joi că intenţionează să plătească dividende de 0,55 euro per titlu pentru 2016 şi vrea să majoreze cu aproximativ 15% nivelul pentru 2017, adică aproximativ 0,63 euro pe acţiune, în timp ce analiştii se aşteaptă la 0,59 euro. "Acesta este un alt set de rezultate solide de la Uniper, fiind încurajatoare informaţiile referitoare la majorarea dividendelor", a apreciat analistul Deepa Venkateswaran, de la Bernstein.

De la listarea din septembrie, acţiunile Uniper au urcat cu 40%, investitorii apreciind succesul măsurilor de reducere a costurilor. Uniper, în care E.ON încă deţine o participaţie de 46,65%, vrea să economisească 400 de milioane de euro până la sfârşitul lui 2018, jumătate din această sumă fiind economisită până la sfârşitul lui 2016 prin reducerea costurilor administrative, scrie agerpres.