1. Navy SEALs. Sunt trupele de elita ale Marinei americane, folosite in misiuni speciale. Desi aceasta unitate este subordonata Comandamentului pentru operatiuni speciale al armatei SUA, pe scurt USSOCOM, ea intra in componenta US Navy. Printre altele, o echipa Navy Seals l-a eliminat in 2011 pe cel care a orchestrat atacul terorist din 11 septembrie 2001 din SUA. Osama ben Laden a fost lichidat in buncarul unde acesta se ascundea in Pakistan.

2. The Special Boat Service (SBS). Echivalentul britanic al Navy SEALs, aceste trupe sunt unitatea speciala a infanteriei marine a Regatului Unit. Procesul de selectie a noilor recruti include serie de teste, inclusiv de rezistenta, antrenamente in conditii de jungla, metode de supravietuire si altele.

3. The British Special Air Service. Cunoscuta sub prescurtarea SAS, aceste unitati constituie partenerul "de teren" al SBS. Deviza lor este "Cine risca, invinge!". In multe privinte, SAS a fost autorul sistemului de antrenamente al serviciilor speciale.

4.Sayeret Matkal. Este unitatea de elita a statului major si una dintre trei principale forte speciale ale armatei Israelului, Tsahal. Misiunea ei consta in lupta impotriva terorismului, recunoastere si spionaj militar. Sayeret ramane, inainte de toate, un mijloc de colectare de informatii, in special in spatele liniilor inamice. Ea se ocupa, de asemenea, de salvarea ostaticilor in afara granitelor tarii. Pe durata cursului de selectie, antrenamentele candidatilor se desfasoara sub supravegherea medicilor si psihologilor.

5. National Gendarmerie Intervention Group (GIGN). Este unitatea de elita a Jandarmeriei nationale a Frantei, specializata in gestionarea situatiilor de criza si in misiuni care impun o pregatire deosebita, in special in cazuri de interventii (lupta impotriva terorismului, eliberare de ostatici, etc), de observare si cercetare si de securitate si protectie. GIGN depinde directe de directorul general al Jandarmeriei nationale care, in caz de criza majora, trateaza direct cu autoritatile guvernamentale.