Cum a ajuns jurnalistul britanic la aceasta concluzie? Citand documente declasificate ale Departamentului de stat al SUA, care arata clar ca respectivlee servicii au finantat in secret procesul de integrare europeana timp de decenii. Mai mult, Washingtonul a depus eforturi considerabile pentru a implinge Marea Britanie in UE.

Unul din aceste documente, data 26 iulie 1950, evoca o campanie vizand promovarea unui parlament european de sine statator si este semnat de generalul american William J. Donovan, care, la acea data, conducea OSS (Office of Strategic Services), institutie inlocuita ulterior de CIA (Central Intelligence Agency).

Potrivit aceleiasi surse, CIA i-a folosit pe unii dintre fondatorii UE drept agenti, cu misiunea de a-i impiedica pe europeni sa gaseasca noi surse de finantare pentru a nu pune capat dependentei de Washington. Potrivit jurnalistului de la Daily Telegraph, o asemenea politica "nu are nimic rauvoitor". De fapt, "Statele Unite au dat dovada de clarviziune in contextul razboiului rece. Reconstructia politica a Europei a fost un mare succes", considera semnatarul articolului.

De atunci, Statele Unite s-au servit de UE ca un punct de sprijin pentru interesele lor in Europa. Strategia politica a SUA in Franta, Italia, Germania si in tarile Scandinve s-a inscris in logica americana: ele sunt convinse ca UE este un instrument de influenta anglo-saxona. Nu se poate spune ca relatiile dintre tarile membre ale Uniunii sunt ideale. Dar SUA trebuie sa sustina Europa, care este, in prezent, amenintata de jihadisti, de Rusia si China.