"Ucrainenii manipuleaza UE. Dar Uniunea incepe sa se trezeasca, intelegand ca trebuie sa-si apere mai bine interesele", a declarat unul dintre interlocutorii Reuters.

Alt diplomat a afirmat ca "multi s-au lasat impresionanti de expresia . Dar, a adaugat aceeasi sursa, "ei nu sunt chiar atat de naivi si incep sa-si vina in fire".

Referindu-se la problema gazelor naturale, alt functionar consultat de agentia de presa mentionata, a spus ca "indiferent de cati pasi s-au facut in intampinarea Ucrainei, ea mereu va cere mai mult". "Ma indoiesc ca acordul cu UE va fi realizat in totalitate. Cred ca peste sase luni, UE va initia noi negocieri cu Ucraina si Rusia, care vor sta de aceeasi parte a mesei", a adaugat el. 

Sunt, desigur, si foarte multi diplomati mult mai optimisti. In opinia lor nu poti cere foarte multe din partea unei tari care se confrunta cu un conflict militar. Totusi, arata ei, Ucraina nu poate beneficia "la nesfarsit de avantajele unui comert liber de la Lisabona la Vladivostok".