Statele UE înţeleg că "nu există loc de mediere", a spus Tusk într-o conferinţă de presă, în timpul summitului european de la Bruxelles. "Nu mă aştept la o discuţie extinsă privind situaţia; nu este pe agenda noastră", a adăugat el, dupa ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron isi exprimasera deja sprijinul pentru guvernul spaniol, în plină criză catalană.

'Susţinem poziţia guvernului spaniol (...) Sperăm de asemenea că vor putea fi găsite soluţii pe baza Constituţiei spaniole', a spus Merkel. Macron a precizat ca, la summitul de la Bruxelles, liderii europeni vor 'transmite' un 'mesaj de unitate în jurul Spaniei'. La rândul lor, premierii belgian şi luxemburghez, Charles Michel şi Xavier Bettel, au insistat asupra unui apel la dialog între Madrid şi susţinătorii independenţei Cataloniei pentru soluţionarea crizei.

Aceste luari de pozitie survin in contextul in care Guvernul de la Madrid a făcut încă un pas spre o suspendare a autonomiei Cataloniei, acuzându-l pe Carles Puigdemont, care a amenintat ca parlamentul regional ar putea vota o declaratie oficiala de independenta, ca urmareste o 'confruntare sistematica' într-o criză care ameninţă stabilitatea Spaniei şi îngrijorează Europa.

Dacă autorităţile catalane vor trece si la fapte, "nimeni" din Uniunea Europeană nu le-ar sprijini, a avertizat, la randul sau, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. "Cred că ar fi bine pentru guvernul Cataloniei să nu declare independenţa, ar fi bine pentru că nimeni nu este în favoarea independenţei Cataloniei", a lansat Tajani, subliniind ca UE sustine dialogul, dar nu poate accepta independenţa.