Este vorba de teoria avansata in 1997 de omul de stiinta Juan Maldacena. Bazandu-se pe teoria corzilor si pe principiul holografic, fizicianul a imaginat un univers cu 10 dimensiuni, unde gravitatea rezulta din corzile vibrante. Dar aceasta lume complexa nu ar fi decat reflectarea unei lumi considerabil mai simple, cu doua dimensiuni si unde nu ar exista gravitatie. Este o idee deosebit de seducatoare, pentru ca reconciliaza, practic, teoria gravitatiei, emisa de Albert Einstein, cu principiile fizicii cuantice.

Iar cele doua articole publicate de cercetatorul japonez Yoshifumi Hyakutake si de colegii lui de la Universitatea Ibaraki ne permit sa credem ca Maldacena a avut dreptate. „Ei au confirmat numeric, poate pentru prima data, ca unele lucruri de care suntem foarte sigur nu sunt decat o proiectie, altfel spus ca termodinamica anumitor gauri negre poate fi reprodusa de un univers cu dimensiuni inferioare”, a explicat Leonard Susskind, unul dintre primii teoreticieni care au explorat ideaa universurilor holografice.

Universurile descrise de Maldacena si Hyakutake, cel cu 10 dimensiuni si cel fara gravitatie, nu seamana cu al nostru, a precizat cercetatorul argentinian. „Cu toate acestea, dovada numerica a faptului ca aceste lumi aparent diferite sunt, de fapt, identice, ne dau speranta ca proprietatile gravitationale ale Universului nostru vor putea fi explicate, intr-o zi, print-un cosmos mai simplu, in termenii teoriei cuantice”,