Compania de telecomunicaţii UPC a anunţat, joi seară, pe pagina sa de Facebook, că va difuza în premieră în România, gratuit toată luna decembrie, televiziunea Animal Planet HD, anunţul fiind făcut în contextul în care RCS&RDS a scos din grilele sale toate canalele Discovery.


"Dragi fani curioşi ai UPC, din decembrie vă oferim cea mai extinsă grilă de documentare - 20 canale (avem şi toate cele 8 canale ale Discovery Networks) (...). De la 1 decembrie avem în grilă Discovery ID, iar în premieră pentru România vom lansa Animal Planet HD. Iar partea cea mai bună este că oferim vizionare liberă în decembrie pentru toţi cei care sunt şi care doresc să vină în reţeaua noastră", se spune în mesajul UPC.
Televiziunea Animal Planet HD face parte din portofoliul companiei Discovery Communications. Animal Planet HD are o grilă diferită de postul Animal Planet, la rândul său distribuit în prezent în România.

Animal Planet HD este unul dintre cele mai mari canal HD de gen din lume. Canalul a fost lansat în Statele Unite ale Americii pe 1 septembrie 2007, iar din 2009 este disponibil şi în Europa. Televiziunea emite 24 de ore din 24. Contraofensiva declanşată de UPC România pentru atragerea de noi clienţi vine în contextul în care operatorul de cablu concurent RCS&RDS a scos, joi seară, de pe reţelele sale de cablu (care au aproximativ două milioane de abonaţi, n.r.) toate canalele operate de compania Discovery Networks, inclusiv Discovery Channel. Decizia RCS&RDS a venit după ce, pe 23 noiembrie, compania de telecomunicaţii a scos Discovery Channel şi de pe reţeaua sa de satelit Digi (care are aproape un milion de abonaţi, n.r.). 

RCS&RDS a scos din pachetul de bază de pe reţelele de cablu televiziunile Discovery Channel şi Animal Planet, în locul acestora fiind incluse History Channel, post care se afla până atunci în pachetul suplimentar al operatorului de telecomunicaţii, dar şi televiziunea BBC Entertainment.
De asemenea, RCS&RDS a scos posturile TLC, Discovery Science şi ID Investigation Discovery (toate aflate în portofoliul companiei Discovery), care se regăseau într-un pachet suplimentar în reţelele de cablu ale companiei de telecomunicaţii, pentru care abonaţii plătesc o sumă suplimentară de 7 lei, faţă de abonamentul la pachetul de bază.

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Răsvan Popescu, a declarat  că RCS&RDS nu a avut aprobarea Consiliului să scoată din grilele de cablu canalele Discovery, cazul urmând să fie analizat în prima şedinţă a CNA de săptămâna viitoare, care ar putea avea loc marţi, precizeaza Mediafax.