Dar Saint-Barthelemy si Saint-Martin trebuie sa faca acum fata altor probleme imediate: lipsa apei potabile, a alimentelor si electricitatii. In plus, situatia sanitara este "delicata", spitalul fiind puternic afectat de trecerea uraganului Irma.

E adevarat, un convoi de ajutoare a pornit deja spre cele doua insule: 1.036 tone de apa, 85 tone de alimente si 53 metri cubi de carburanti". "Totul trebuie sa ajunga la populatie in conditii destul de grele", a declarat premierul francez Edouard Philippe. Un avion militar de transport A400M a plecat duminica spre cele doua insula cu alte ajutoare, inclusiv un elicopter.

De asemenea, trebuie intaritata securitatea insulelor, unde hotii au devalizat magazine si farmacii. Potrivit unor prime estimari, costul daunelor provocate de Irma se ridica la 1,2 miliarde de euro. In partea olandeza a insulei Saint-Martin, evacuarea turistilor a continuat si duminica, iar regele Willem-Alexander urmeaza sa se deplaseze in zona pentru a observa cum decurg operatiunile de salvare.