Cu vânturi de circa 290 km pe oră, ciclonul de dimensiunile Franţei a distrus în ultime zile mai multe insule mici din nordul Caraibelor, printre acestea numărându-se Barbuda, Saint Martin şi Insulele Virgine. Furtuna a smuls copacii din rădăcini şi a făcut una cu pământul mai multe locuinţe şi spitale. Joi, Irma a acoperit cu apă coasta nordică a Republicii Dominicane şi Haiti, iar rafalele puternice de vânt au lovit Insulele Turks şi Caicos.

A fost pentru prima oară când Insulele Turks şi Caicos s-au confruntat cu un uragan de categoria 5, a declarat Virginia Clerveaux, director al Centrului pentru intervenţie în caz de dezastru. ''Ne aşteptăm la inundaţii atât de la ploile torenţiale cât şi de la valurile provocate de furtună. Şi s-ar putea să nu îi putem salva la timp'', a scris ea pe Facebook, referindu-se la persoanele afectate de fenomenul meteorologic care s-a abătut asupra zonei.Irma rămâne în continuare un uragan de categoria 5, cea mai puternică pe scara intensităţii, potrivit Centrului American Naţional al Uraganelor (NHC).  Pe Insulele Virgine, patru persoane au murit, iar un spital important a fost puternic avariat de vântul puternic. Pentru evacuarea pacientilor si a personalului medical, în zonă o navă amfibie de război americană şi elicoptere.

Barbuda, unde o persoană şi-a pierdut viaţa, a si ea fost distrusă. Un deces s-a inregistrat si in teritoriile britanice din Anguilla, unde spitalul şi aeroportul, dar şi liniile de comunicaţii au fost avariate.

Premierul francez Edouard Philippe a declarat că patru corpuri neînsufleţite au fost recuperate de pe micuţa insulă franco-olandeză Saint Martin, ''distrusă în procent de 95%'' de uragan, a anuntat Daniel Gibbs, preşedintele consiliului local. Pe de alta parte, trei persoane şi-au pierdut viaţa în Puerto Rico unde circa două treimi din populaţia a rămas fără curent electric. În Barbados, un surfer a murit ca urmare a efectelor uraganului Irma.

Autorităţile din mai multe regiuni din Caraibe au evacuat zeci de mii de locuitori şi turişti. În Cuba, au fost evacuate circa 51.000 de turişti. Aceşti "turişti, din care 60% sunt canadieni (...) sunt total la adăpost, ei au fost plasaţi în adăposturi pregătite" pentru a-i primi, a declarat pentru media de stat ministrul turismului, Manuel Marrero, precizând că toate "căile de acces în zonele turistice cele mai vulnerabile au fost închise".În Miami, sute de persoane au stat, joi, la cozi pentru a cumpăra apă îmbuteliată, iar şoferii au aglomerat străzile pentru a face plinul maşinilor în timpul pregătirilor înaintea sosirii uraganului în Florida. Fort Lauderdale s-a confruntat joi cu o criză de carburant pe fondul creşterii vânzărilor de cinci ori faţă de normal.

Uraganul Irma va fi "cu adevărat distrugător" când va ajunge pe coastele Floridei, a declarat joi Brock Long, şeful agenţiei americane pentru situaţii de urgenţă (FEMA), pentru postul CNN. Potrivit spuselor sale, SUA au fost lovite de un uragan de categoria a 5 doar de trei ori incepand din 1851, majoritatea populaţiei expuse neavand experienţa unui fenomen atât de devastator.

Uraganul Irma este cel mai puternic fenomen ciclonic care ameninţă Florida de la Andrew în 1992, care a fost tot de categoria a 5-a. Conform NHC, Irma este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Oceanul Atlantic. Uraganul s-a format la scurt timp după Harvey, care a produs 60 de morţi şi a cauzat pagube materiale estimate la cel puţin 180 de miliarde de dolari în statele americane Texas şi Louisiana, subliniază agerpres.