"Este un bloc de caramida, construit in 1957, cum nu se mai fac acum. Toti stiu ca aceste imobile pot rezista 150 de ani si mai mult. Suntem socati, pur si simplu", a declarat Valeria, in varsta de 31 de ani si care lucreaza intr-o intreprindere de echipamente medicale.

Supranumite Hrusciovki, pentru ca au fost ridicate in perioada cand Nikita Hrusciov a condus Uniunea Sovietica, aceste cladiri, emblematice pentru cartierele de la marginea capitalei ruse, dar si pentru foarte multe orase ale tarii, au rezolvat criza locuintelor din anii 1950-1960. Sustinut de Kremlin, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vrea sa inlocuiasca miile de blocuri "scunde" cu altele inalte, capabile sa adaposteasca un numar mai mare de familii, intr-o capitala inghesuita, cu 12 milioane de locuitori.

Programul de demolare, anuntat la sfarsitul lunii februarie, a vizat, initial, 8000 de imobile, adica 1,6 milioane de locatari. Ulterior, pe fondul protestelor tot mai vehemente ale populatiei, cifra a coborat la 4600 de blocuri. Oricum, este vorba de sute de mii de cetateni amenintati sa-si piarda dreptul de proprietate. Tot programul, inclusiv constructia noilor blocuri, va costa statul rus 57 miliarde de euro.

Dupa ce decenii la rand au locuit in "kommunalki", apartamente impartite de mai multe familii, sute de milioane de rusi au dobandit independenta odata ce s-au mutat in Hrusciovski. Simbol al progresului, ele au fost celebrate in numeroase filme sovietice. Acum, vor fi daramate.

Edificate sub forma unor vaste ansambluri rezidentiale, Hrusciovski dispun de spatii verzi, dar nu au lift, iar bucatariile sunt cu adevarat minuscule. Daca unele sunt facute din prefabricate, foarte multe sunt din caramida, trainice. "Sunt invechite. Nu pot fi reparate, renovate sau reconstruite. Conditiile de locuit au devenit oribile", explica deputatii rusi care au votat in favoarea programului.

De ce se tem locatarii acestor blocuri? Ca vor prim ceva si mai rau. Desi autoritatile au promis ca toti cei vizati vor primi apartamente "de dimensiuni similare", dar nu si de aceeasi valoare, in acelasi cartier.