Construit de santierul BIW (General Dynamics) din Bath, statul Maine, aceasta impresionanta ambarcatiune de 186 de metri si un deplasament de peste 15.000 de tone, este primul dintr-o serie de trei. Intiaial, programul DDG 1000 urma sa cuprinda 32 de exemplare, chemate sa inlocuiasca vechile Spruance. Avand insa in vedere costurile ridicate, US Navy a decis sa reduca proiectul.

Chiar daca ceremonia de predare-primire a USS Zumwalt va avea loc in cursul acestei saptamani, nava, extrem de complexa, va deveni operationala in 2018. In curs de constructie tot la BIW, al doilea distrugator din aceasta clasa, USS Michael Mansoor, va fi livrat US Navy in doi ani, al treilea, USS Lyndon B. Johnson, fiind asteptat in 2021.

Capabile sa dezvolte o viteza de 30 de noduri gratie unor puternice propulsoare de 78 MW, alimentate de doua turbine MT30 de la Rolls-Royce, navele din proiectul DDG 1000 sunt extrem de automatizate, astfel incat sa nu necesite un echipaj mai mare de 140 de marinari.

Conceput in special pentru actiuni indreptate spre uscat, navele vor fi echipate cu 80 de unitati de lansare verticale pentru rachete de croaziera Tomahawk, rachete suprafata-aer ESSM si rachete antisubmarine VLA. Ele dispun, de asemenea, de doua turele de 155 mm cu obuze ghidate cu raza lunga de actiune, precum si de doua tunuri de 57 mm.

Hangarul lor poate adaposti un elicopter tip Seahawk si trei drone aeriene din clasa Fire Scout.