Într-o serie de interviuri televizate secretarul de stat John Kerry a părut să fie reticent în a numi extinderea operaţiunilor din Statele Unite împotriva IS în Irak și Siria drept "război". Dar, presat să clarifice îndoielile cu privire la modul în care președintele Barack Obama vede conflictul, Casa Albă și Pentagonul au lăsat mici îndoiali.

"Statele Unite este în război cu Isil în același mod în care ne aflăm în război cu Al-Qaeda și filialele sale Al-Qaeda în întreaga lume", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby a declarat că Statele Unite nu a luptat în ultimul război din Irak și a folosit un limbaj similar cu Earnest.

"Noi știm că suntem în război cu Isil în același fel cum suntem în război cu Al-Qaida și filialele sale", a spus el. Obama este programat să fie în Tampa, Florida, miercuri, pentru a primi o informare de la comandanții de top de la Comandamentul Central al SUA, care supravegheaza forţele americane în Orientul Mijlociu.

În interviuri, joi, Kerry aflându-se într-un tur în Orientul Mijlociu pentru a construi o coaliție anti-IS, el a fost reticent în a folosi termenul de "război", referindu-se la campania din SUA, şi le-a spus oamenilor să nu se complacă în "febra de război."

"Ne-am angajat într-o operațiune majoră de combatere a terorismului și va fi o operațiune de combatere pe termen lung", a declarat Kerry pentru CBS News.

"Cred ca" război "este terminologia și analogia greşită, adevărul fiind că suntem implicați într-un efort global foarte important pentru a reduce activitățile teroriste", a mai declarat Kerry.

Citeste zappernews.ro