Evenimentul organizat de firma canadiană in comuna Savadisla, este prima licitație publică din România fără preț minim de strigare. In calitate de agent al Bechtel International Inc SRL., Ritchie Bros. Auctioneers B.V. a scos astfel la vânzare 650 de utilaje grele, ultilizate in perioada 2004-2012 la construirea celor câțiva zeci de kilometri care există în prezent din Autostrada Transilvania.

Potrivit unui reprezentant al firmei canadiene, la licitație au participat în jur de o sută de persoane, inclusiv reprezentanti ai unor firme din diverse state ale lumii. De asemenea, au putut participa, on-line, și cumpărători aflați în străinătate.

Conform site-ului Ritchie Bros, printre utilajele scoase marți la vânzare se numără camioane, mașini de teren, betoniere, o stație de betoane, concasoare, camioane, buldozere sau excavatoare, dar și aparate de sudură portabile, turn de iluminat, macarale și diverse tipuri de echipamente.

Utilajele achiziționate la licitația de marți trebuie ridicate de noii proprietari până în data de 8 octombrie.

Bechtel a început construirea a ceea ce presa a numit atunci Autostrada Transilvania — care face parte din A3 — în vara anului 2004. Pe parcursul celor opt ani cât s-a lucrat la acest proiect, care la vremea semnării contractului era cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Europa, lucrările au fost sistate de mai multe ori din diferite cauze.

Întregul proiect are o lungime de 415 kilometri, din care s-au realizat doar 10% și ar fi trebuit finalizat până în 2012. Prețul de construire era, la momentul demarării lucrărilor, de 2,2 miliarde de euro.