O scadere accelerata a cursurilor pe ansamblul pietelor bursiere. Bursa din Paris a pierdut deja 14% de la inceputul anului, cea din Frankfurt 19%, in timp ce, in Italia, indicele FTSE MIB a cedat 25% in interval de o luna si jumatate.

Pentru moment, totusi, nu se pune problema unui crah general al pietelor. Singurul compartiment care a capitulat, cu adevarat, este sectorul petrolier si cel al materiilor prime. La Bursa din Paris, toate titlurile grupurilor petroliere s-au prabusit cu peste 84% in ultimele sase luni. Compania Total, care si-a redus considerabil investitiile si care a intervenit, de asemenea, pe segmentul de rafinare, a reusit sa limiteze pierderile la 24% in 12 luni, dar "juniorul grupului", Maurel&Prom a pierdut 70% din valoare.

Pe palierul materiilor prime, cele mai mari intreprinderi internationale, precum Glencore Xstrata sau Rio Tinto, au abandonat deja, in medie, 70% din valoarea lor in decurul ultimelor 12 luni. La Bursa din Amsterdam, grupul siderurgic ArcelorMittal a avut aceeasi soarta.

In prezent, cele mai mari temeri vizeaza sectorul bancar, unde se produc, de regula, cele mai puternice crize bursiere. Asa s-a intamplat, spre exemplu, in 2008, dupa falimentul bancii americane Lehman Brothers, care a tras dupa sine toate valorile bancare din lume.

In cazul in care degringolada bursiera continua in Italia, unde institutii precum Banco Populare sau Banca MPS au inregistrat caderi de 60%, fara a mai pune la socoteala situatia bancii Mondi di Paschi du Siena, a carui supravietuire nu mai este sigura, crahul general al pietei de proportii comparabile celui din 2008/2009 devine o perspectiva greu de evitat, concluzioneaza lefigaro.fr.