Islendingabok, Cartea Islandezilor scrisa intre anii 1122 si 1133, sustine ca primul locuitor al Islandei a fost norvegianul Ingolfur Amarson, care s-ar fi instalat aici, cu familia, servitorii si sclavii lui, in 870. Un lucru e sigur: islandezii au infiintat primul parlament din lume, in 930. Printre alte premiere mondiale stabilite de islandezi: au avut prima femeie presedinte si primele statii de alimentare cu hidrogen.

Inconjurata de fiorduri plutitoare, capitala tarii, Reykiavik, unde este concentrata o treime din populatia statului, este un amestec de farmec traditional si elemente scandinave. Nu exista zgarie nori, constructii extravagante, atmosfera urbanistica fiind creionata de case colorate in culori vii, frumos alianiade de-a lungul unor strazi parca trasate cu echerul si compasul.

In urma cu cativa ani, sondajele de opiniei ii plasau pe islandezi in fruntea topului celor mai fericiti oameni de pe Pamant. Intre timp, au fost devansati de danezi si suedezi. Dar islandezii raman, totusi, cei mai sanatosi oameni de pe Terra. Traditionalele bai zilnice in piscinele descoperite cu apa termala, indiferent de temperatura de afara, mancarea sanatoasa, bazata in special pe peste si legume, ii fac pe islandezi rezistenti la boli.

Aproape 80% din suprafata Islandei este formata din lacuri glaciare si deserturi de lava provenita de la vulcani activi, gheizere (aproximativ 200) si izvoare termale. In Islanda se afla cel mai mare ghetar din lume, Vatnajokull, care ocupa 8% din teritoriul tarii si are 2.000 de metri inaltime.