Grupul rus Gazprom a anunţat că a trimis companiei energetice Naftogaz o factură în valoare de 5,3 miliarde de dolari pentru gazele naturale pe care aceasta din urmă nu le-a achiziţionat anul trecut, în conformitate cu clauza "take-or-pay" din contractul convenit între cele două părţi. Grupul controlat de statul rus a subliniat că Naftogaz are la dispoziţie 10 zile să plătească suma solicitată.

"Aplicabilitatea principiului take-or-pay este în prezent analizată de Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerţ din Stockholm, în legătură cu procedura de arbitraj iniţiată de Naftogaz şi Gazprom în 2014. Naftogaz nu va plăti factura până când nu se va lua decizia finală în procedura de arbitraj", a informat compania ucraineană într-un comunicat de presă.

Potrivit clauzelor contractuale de tip "take-or-pay", clienţii Gazprom sunt obligaţi să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziţionat o cantitate mai mică. Cu toate acestea, Ucraina nu a mai achiziţionat gaze naturale din Rusia începând din luna noiembrie 2015.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Rusia a întrerupt de mai multe ori livrările de gaze naturale spre Ucraina, scrie agerpres.