Prezentând planurile de a uni şi mai mult interesele celor 19 state membre ale zonei euro, vicepreşedintele responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, Valdis Dombrovskis, a insistat că orice decizie de a aprofunda uniunea monetară nu ar trebui luată în detrimentul unor state care nu folosesc euro, cum ar fi Marea Britanie.

Integrarea accentuată a zonei euro "nu ar trebui să ducă în UE la crearea de noi bariere între statele din interiorul şi din afara zonei euro. Noi trebuie să sprijinim integritatea pieţei comune şi coeziunea UE ca întreg", a declarat Dombrovskis la Forumul Economic de la Bruxelles.

În condiţiile în care peste două săptămâni britanicii se vor pronunţa, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, iar sondajele de opinie nu sunt concludente, intervenţia oficialului european ar putea sprijini campania lui David Cameron împotriva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), deoarece subliniază garanţiile obţinute de premier în februarie de la liderii UE. Una dintre promisiune este că, dacă Regatul Unit rămâne în UE, statele din afara zonei euro vor avea un rol complet în configurarea legislaţiei financiare.

În perspectiva Brexitului şi a semnalelor venite de la ţările nordice şi cele estice împotriva unei supervizări mai accentuate, principalele economii europene, cum ar fi Franţa şi Germania, analizează metode de a aprofunda integrarea. Politicienii europeni s-au temut mult timp de apariţia unei Europe cu două viteze.

"Am făcut managementul de criză necesar dar încă nu am terminat munca. Actualele iniţiative, cum ar fi o legislaţie bancară comună şi planurile de a ajuta companiile să-şi reducă dependenţa de finanţarea bancară, trebuie să fie implementate înainte ca UE să înceapă să analizeze decizii mai radicale", a explicat Dombrovskis. Aceste decizii includ stabilirea unui minister de Finanţe pentru zona euro şi o facilitate comună de împrumut.

Liderii din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene au ajuns în februarie la un acord care oferă Marii Britanii libertate de acţiune în aplicarea reglementărilor privind băncile şi pieţele financiare, dar stabileşte că va exista un set unic de reguli pentru sectorul financiar din cadrul Uniunii Europene, aminteste agerpres.