In laguna Mării Adriatice, pe aproape 5 km de pământ, impartit in mai mult de 100 de insuliţe, legate prin 177 de canale, orasul Venetia a fost declarat patrimoniu al umanităţii de către UNESCO in 1979.

Obiectivele turistice ale orasului creeaza o atmosfera romantica propice plimbarilor lungi pe stradutele inguste si ascunse ale Orasului Apei, cum este supranumita Venetia.
La doar câţiva pasi de Piazza San Marco, se află Palatul Dogilor. Acesta a fost construit peste un castel cu turnuleţe, iar rezultatul este impresionant, cu atât mai mult cu cât arată ca şi când sfidează prin originalitate toate regulile arhitecturii.
Interiorul iti prezinta viaţă veneţiană din perioada de aur a orasului. Luxoasele apartamente ale dogilor, birourile cancelariei şi anticamera armurierilor, sălile de judecată sau închisorile.

Astefel ajungeti la Ponte dei Sospiri, ce leagă vechile închisori de celulele de interogare din Palatul Dogilor. Acesta reprezenta ultimul drum al condamnaţilor, iar numele a fost inspirat de suspinele condamnaţilor ce îşi trăiau ultimele clipe de libertate traversându-l. 
Celebrul Casanova a fost  condamnat aici pentru comportamentul său necorespunzător cu dogmele religioase, dar a fost singurul care a reuşit să evadeze, în anul 1756.   

Pentru a admira traditiile mestesugaresti venetiene, vizitati Murano si Burano. Murano este vestită graţie sticlăriei de "murano” realizată de meşterii locali, din care se confecţionează numeroase obiecte decorative şi accesorii. 
Burano este celebră pentru goblenurile sale fine, broderiile şi dantelăriile scumpe, dar se mândreşte şi cu o istorie veche, fiind atestată din vremea romanilor.

Pentru cei care vor să creeze o atmosferă romantică tipic italienească, faceti o plimbare cu gondola si rugati gondolierul să vă cânte o serenadă. 

În Veneţia veţi găsi numeroase muzee, expoziţii de artă, magazine de suveniruri si restaurante care se potrivesc oricărui buget, poduri romantice şi multe gondole cochete.