"Astăzi, suntem nevoiţi toţi europenii să ne întrebăm câţi din cetăţenii UE mai cred în visul european. Este pentru România regionalizarea un instrument care generează bunăstare? Este pentru Europa modelul regionalizării unul care a adus bunăstare cetăţenilor săi? Astăzi, Europa pare din ce în ce mai slăbită de numeroasele sale convulsii interne. Provocările economice, dar şi inegalităţile sociale au început să macine tot mai adânc, fundamentul construcţiei noastre europene. Legitimitatea instituţiilor este contestată. Statele care priveau Europa înainte ca un vis, astăzi o resimt şi transmit mesajul că din ce în ce mai mult Europa este o povară", a afirmat Zgonea, miercuri, la un seminar pe tema regionalizării. 

În context, el a făcut referire la mesajul transmis de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care spunea că soluţiile la problemele UE se află într-o "mai multă Europă", slogan despre care Zgonea afirmă că trebuie pus în practică prin crearea unui număr mai mare de locuri de muncă pentru cetăţenii Europei. 

"În România de astăzi, regionalizarea este văzută ca un proces care poate genera, în toate zonele din România, şansa de a crea un loc de muncă, de a-ţi îndeplini visul european în România, pentru fiecare cetăţean", a completat Zgonea. 

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, pentru ca cetăţenii să aibă încredere în regionalizare, este nevoie ca procesul în sine să-i facă să înţeleagă că acest demers aduce plus valoare. 

"Regionalizarea, ca proces în sine, trebuie să fie un instrument pentru statul român în absorbţia fondurilor europene. Nu uităm, în ultimul rând, că România trebuie să îşi asume un rol de lider prin iniţiativele regionale, prin sprijinirea proceselor de aderare la UE a statelor din Balcanii de Vest, prin dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu statele din Parteneriatul Estic, cu cele din Strategia Mării Negre, cu implementarea unei strategii a Dunării. Am convingerea că România, după regionalizare, va fi aceeaşi punte de dialog şi cooperare între Est şi Vest, având la dispoziţie o serie de mecanisme diplomatice, sociale, dar şi economice, afirmându-se ca o voce distinctă şi reprezentativă în spaţiul european", a conchis Zgonea. 

Premierul Victor Ponta, dar şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, au participat miercuri la seminarul "Regionalizarea: abordări comparative franco-germane", organizat sub egida Senatului României cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie franco-german de la Elysee. De asemenea, la eveniment sunt prezenţi ambasadorii Franţei şi Germaniei la Bucureşti, Philippe Gustin şi Andreas von Mettenheim.