În ultimele săptămâni popularitatea monedei virtuale a sporit considerabil. Totusi, valoarea ei e fost extrem de volatilă. De amintit ca in noiembrie 2013, bitcoin a atins nivelul record de 1.250 de dolari, performanta urmata, in decembrie, de un puternic declin în decembrie, după ce Banca Centrală a Chinei a restricţionat tranzacţiile în moneda virtuală. Pe acest fundal, valoarea bitcoin a ajuns la 421 dolari, mentioneaza publicaţia chineză 'South Morning Post'.

Luni insa, moneda virtuală se tranzacţiona la 1.030 dolari la bursa valutară MTGox, după ce Zynga - companie cunoscută pentru jocurile realizate pentru Facebook - a anunţat că va începe sa accepte bitcoin ca opţiune de plată.

Lansată în ianuarie 2009, bitcoin reprezintă un nou tip de monedă electronică digitală, în baza unui algoritm special. Moneda virtuală nu este susţinută de nicio bancă centrală sau guvern şi nici de active fizice, valoarea ei depinzand, de fapt, de încrederea oamenilor în această monedă. Bitcoin poate fi schimbată online cu devize oficiale (euro, dolar, yen sau altele) sau utilizată pentru cumpărături, chiar dacă nu constituie încă o formă acceptată de plată de către marii retaileri de genul Amazon.com.

Luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a avertizat că utilizatorii monedei virtuale bitcoin fac acest lucru pe riscul propriu. Explicand, EBA a subliniat că nu există nicio protecţie sau compensaţie pentru cei ale căror "portofele digitale" sunt atacate de piraţii informatici, sau în cazul în care un transfer de monedă virtuală este întrerupt sau platforma se închide. Interesant este ca, in pofida avertismentului, EBA nu a recomandat consumatorilor să nu utilizeze monede virtuale, mentionand, totodata, că nu există o plasă de siguranţă similară cu cea oferită deponenţilor în momentul în care o bancă tradiţională din UE dă faliment.