Potrivit unei analize EY Romania, în 2016, valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România a fost 3,54 miliarde dolari (cu 3% mai putin decat in 2015), iar numărul tranzacţiilor a fost 113, în scădere cu 8% faţă de 2015. În schimb, s-a înregistrat o creştere a tranzacţiilor interne, cumulând 41% din numărul total, faţă de 35% în 2015. Valoarea medie a tranzacţiilor de sub 100 milioane dolari a fost 24 milioane dolari.

După numărul de tranzacţii, cele mai atractive sectoare au fost cel de producţie (cu 20 de tranzacţii), sectorul serviciilor (cu 12 tranzacţii), urmate de IT şi cel alimentar şi de băuturi (cu câte 11 tranzacţii fiecare). Comparativ cu 2015, când predominanţi au fost investitorii din SUA, cei mai importanţi investitori străini au fost europeni (Germania - 12 tranzacţii, Franţa - 7 tranzacţii, Polonia - 5 tranzacţii). Doar trei din tranzacţiile înregistrate au fost făcute de investitori români care au achiziţionat ţinte externe.

Majoritatea covârşitoare a investitorilor au fost strategici (81%), numărul tranzacţiilor efectuate de aceştia fiind similar cu cel din 2015 (83%). Specialiştii EY România au oferit consultanţă pentru patru tranzacţii din Top 10: SAB Miller, Profi, Albalact şi Shopping City Sibiu. Liliana Buşoiu, director executiv EY România, spune ca nu vor rămâne mai prejos sectoarele care au generat şi până acum fuziuni şi achiziţii: domeniul produselor de consum (în principal sectorul produselor alimentare şi al băuturilor) şi cel al produselor industriale diverse (pentru auto, construcţii, energie etc.), dar şi al serviciilor pentru companii cu o componentă IT (integratori, dezvoltatori).

De asemenea, Liliana Buşoiu susţine că o altă tendinţă a ultimilor ani sunt investiţiile româneşti în afara ţării, în special în regiunea imediat adiacentă. Există jucători locali - unii pentru prima dată - care se uită la ţinte din afara României, scrie agerpres.