La finalul primului trimestru din acest an era înregistrată o scădere de 17,7%, până la o valoare de 383,4 milioane euro. În luna aprilie a acestui an valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la peste 253,7 milioane euro, cea mai mare sumă fiind în ziua de 21 (aprilie), respectiv 121,4 milioane euro.

Pe sistemul alternativ de tranzacţionare, valoarea tranzacţiilor a crescut cu 464%, la peste 17,3 milioane de euro, în primele 4 luni din acest an.

'Chiar dacă a reacţionat la început în linie cu pieţele internaţionale, de circa o lună piaţa locala este, la nivelul indicelui principal, oarecum decuplată de pieţele dezvoltate şi chiar şi de majoritatea celor emergente. Cel mai probabil acest lucru este datorat mediului mai puţin favorabil pentru companiile financiare locale (odată cu legea dării în plată) şi pentru cele din domeniul energetic (noua lege privind hidrocarburile, incertitudinea ridicată din domeniul petrolier). Astfel, în condiţiile în care indicele S&P500, de exemplu, se află la peste 2050 de puncte, iar indicele DAX se menţine în jurul valorii de 10,000, indicele BET a continuat să scadă din a doua parte a lunii martie. Este de presupus că această divergenţă a determinat unii jucători să lichideze portofolii importante pe parcursul lunii aprilie în timp ce alţii, mai optimişti, au ales să profite de preţurile mai bune în speranţa că se va repeta revenirea din februarie anul curent', a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct, Tradeville, scrie agerpres.

El a precizat că, după cel mai slab start de an din istoria recentă, bursele globale de acţiuni au marcat o revenire susţinută începând cu mijlocul lunii februarie.

'Contrastul dintre cele mai importante două economii ale lumii (SUA şi China) este, în prezent, diferit faţă de cel din ultimii doi ani. O serie de cifre economice din America decepţionează aşteptările, în timp ce în China lucrurile par a se fi liniştit, cel puţin pentru moment. Banca centrală a SUA (Fed) a întrerupt procesul normalizării condiţiilor monetare din SUA pentru mai mult timp decât se bănuia la începutul anului. Un amănunt interesant este ca exponentul acestei modificări de atitudine este chiar preşedintele instituţiei, Janet Yellen - adică exact cel mai ferm susţinător al majorării dobânzii cheie la finalul anului trecut. Revenirea economiei chineze foloseşte motoarele devenite deja tradiţionale: investiţii în infrastructură, industrie, sectorul imobiliar şi creşterea creditării pentru astfel de proiecte', a mai spus Dumitrescu.

Potrivit acestuia, chiar dacă în acest fel China doar amplifică şi împinge problemele în viitor, iar Fed-ul are un spaţiu limitat de manevră, în acest moment mediul este favorabil burselor (inclusiv celor emergente), dar şi metalelor preţioase şi industriale.