Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, susţine că absenţa unui acord pe tema bugetului UE ar fi dăunător pentru toţi membrii, el precizând că de aceea împreună cu preşedintele CE se va întâlni separat cu fiecare dintre liderii statelor UE şi că a luat în calcul prelungirea lucrărilor.


Van Rompuy a trimis membrilor Consiliului invitaţia pentru summit-ul extraordinar prevăzut pentru 22-23 noiembrie. În document, el spune că membrii Consiliului trebuie să ajungă la o înţelegere pe bugetul multianual 2014-2020, temă deja discutată în întâlniri anterioare. El subliniază că absenţa unui acord ar dăuna tuturor statelor UE.

Preşedintele Consiliului precizează că a decis ca împreună cu preşedintele CE, Jose Barroso, să aibă întâlniri separate, joi, cu fiecare dintre liderii statelor UE, la Bruxelles. "Scopul întâlnirii este clar: este de a ne asigura că Uniunea are mijloacele necesare de a funcţiona în anii care vin, luând în calcul constrângeri fiscale inevitabile. Este de a trimite un semnal concret despre determinarea noastră de a face orice este necesar pentru a scoate Europa din criză. Să fim bine înţeleşi: absenţa unui acord ne-ar afecta pe toţi. De aceea am aranjat ca întâlnirea noastră să poată fi prelungită, dacă este nevoie", scrie preşedintele Consiliului.

El menţionează că săptămâna trecută a trimis un proiect al concluziilor lucrărilor Consiliului pe tema bugetului, iar toate delegaţiile şi-au exprimat îngrijorări. Van Rompuy precizează că reprezentanţii Consiliului au propus un buget redus cu 80 de miliarde faţă de proiectul Comisiei.
"Ştiu că asta creează dificultăţi. Oricum, toată lumea trebuie să înţeleagă că având mai puţini bani nu putem fi ca înainte. A trebuit să facem alegeri politice", a spus Van Rompuy, precizând că reducerile au fost făcute proporţional.

Preşedintele Consiliului precizează că discuţiile de la summit vor începe joi seară, la ora 20.00 (21 la Bucureşti), cu o întâlnire cu preşedintele Parlamentului European. Van Rompuy spune că va prezenta concluziile legate de buget în urma întâlnirilor bilaterale, iar joi seară doreşte să se ajungă la un nou proiect de declaraţie a Consiliului. Preşedintele Traian Băsescu va participa, reprezentând România, la Consiliul European.