Comparativ cu cifrele pentru 2010, acest declin este de 5%. Politicile de austeritate aplicate de numeroase state ale lumii pentru diminuarea cheltuielilor lor sunt sursa acestei scaderi. Retragerea trupelor occidentale din Irak si Afganistan poate fi, de asemenea, o alta explicatie, la fal ca si embargoul impus Libiei. SIPRI aminteste, in context, ca, incepand din 2002, vanzarile de arme au crescut cu 51%.

Societatile americane domina clasamentul celor mai mari vanzatori de arme din lume, cu 60% din totalul vanzarilor in 2011. Ele sunt urmate de intreprinderi europene, care au inregistrat 29% din vanzari.

Lider absolut este compania americana Lockheed Martin, cu o cifra de afaceri de 36 miliarde de dolari, secondata de compatriotul Boeing si de grupul britanic BAE-Systems, pe pozitia a treia.

Dintre societatile rusesti, cea mai bine plasata in topul SIPRI se afla Corporatia pentru constructii de avioane (locul 18), Suhoi ocupand numai treapta cu numarul 38. Autorii raportului mentioneaza, totodata, ca lista nu include vanzarilor intreprinderilor bazate in China (care detine al doilea cel mai important buget alocat apararii din lume), din cauza lipsei de informatii provenind din aceasta tara.

Intreprinderile pun in practica strategii care tin cont de schimbarile intervenite incepand din 11 septembrie 2001 in perceptia amenintarilor, incercand, in acelasi timp, sa-si mentina incasarile”, explica Susan Jackson, specialist in industria militara.

Companii precum Raytheon, BAE Systems si EADS Cassidian s-au axat mai mult pe sectorul civil, in special pe securitatea informatica, pastrand, totodata, legaturile cu industria de armament.