Piaţa PC-urilor a scăzut cu 3,2% anul trecut, în special din cauza performanţei slabe din perioada sărbătorilor, notează compania de cercetare IDC într-un raport citat de Bloomberg. În 2011, vânzările de PC-uri au crescut cu 1,7%.

Cererea de PC-uri nu a fost sprijinită semnificativ de lansarea sistemului de operare Windows 8 la sfârşitul lunii octombrie, precizează IDC. Noua platformă software a Microsoft este prima generaţie a Windows dezvoltată pentru interfaţa cu ecran tactil şi optimizată pentru tablete.

"Pierduţi în lupta de a încerca să promoveze un PC focusat pe interfaţa touch, producătorii nu au pus suficient de mult accent pe celelalte caracteristici ale platformei, pe siguranţă, fiabilitate şi eficienţă", comentează analistul Jay Chou de la IDC.

Potrivit datelor IDC, Hewlett-Packard (HP) s-a menţinut pe primul loc în topul vânzărilor de PC-uri la nivel mondial în ultimul trimestru al anului trecut, cu o cotă de piaţă de 17%. Pe locul al doilea se găseşte compania chineză Lenovo (16%), urmată de Dell (11%). Vânzările Dell au coborât cu 21% în perioada analizată.

Compania de cercetare de piaţă Gartner estimează că Lenovo a depăşit HP încă din trimestrul al treilea al anului trecut, însă raportul IDC include şi staţiile de lucru mai puternice utilizate în domenii precum ingineria, arhitectura sau dezvoltarea jocurilor video.