"Banca Naţională în niciun caz nu îşi ridică mâinile, cum se spune, de pe creditarea persoanelor fizice. Este important ca acest sistem de creditare a persoanelor fizice să funcţioneze în continuare. Populaţia are dreptul la credite dar din păcate acesta este numai un drept moral pentru că material lucrurile sunt mai complicate în sensul că, cum se spune, "miresele frumoase s-au cam măritat", a arătat Vasilescu. Potrivit acestuia, 3,5 milioane de reprezentanţi ai populaţiei României care aveau dreptul la credite şi-au exercitat acest drept, au luat credite, iar acum băncile se uită în dreapta şi în stânga căutând persoane care devin eligibile.

"Din păcate aici este o problemă foarte complicată pentru că foarte puţini reprezentanţi ai populaţiei mai îndeplinesc condiţiile în ziua de astăzi ca să vină la creditul unei bănci. Pentru noi este limpede că în etapa imediat următoare creditarea populaţiei nu poate fi decât în pasul 2. Adică creditul pleacă de la bancă la întreprindere, la companie, compania face producţie, face locuri de muncă mai multe şi în felul acesta ajunge ceva din creditul acesta şi la populaţie prin salarii mai bune, prin locuri de muncă, şi prin alte condiţii materiale. Pentru Banca Naţională este foarte limpede că trebuie să funcţioneze foarte bine creditarea economiei reale. Aici, din păcate, suntem în faţa unei tatonări. Economia reală aşteaptă relansarea pe baza creditării, iar băncile aşteaptă să relanseze creditarea după ce se relansează economia reală", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

În acest context, Adiran Vasilescu a precizat că, dacă această mentalitate va continua, România va mai avea de aşteptat pentru a începe creditarea, iar băncile au o datorie în această privinţă.Banca Naţională a României (BNR) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) împreună cu publicaţia Finanţiştii organizează o conferinţă având ca temă 'Garantarea şi contragarantarea creditelor după Basel III', precizeaza Agerpres in pagina electronica.