'Când leul se depreciază față de euro sunt câteva sute de mii de respirații care se taie. Sunt cei care au credite în euro și care sunt plătiți în lei. De când a început practic criza economică, piața noastră valutară a rămas într-un continuu echilibru stabil. Dacă piața valutară s-ar fi prăbușit, lucrurile se petreceau altfel și criza era mai gravă. Stabilitatea leului a fost un factor pentru ceea ce numim noi stabilitate financiară. Practic, noi am străbătut criza însoțiți de stabilitate financiară și de instabilitate în câteva domenii macro și micro economice. Leul, în cinci ani de criză, a traversat cinci ani de stabilitate (...)', a afirmat Vasilescu.

Conform unei analize de piață publicată la începutul acestui an de către Noble Securities, leul a înregistrat, în 2013, cea mai redusă depreciere în raport cu euro, dintre toate monedele din Uniunea Europeană, moneda națională marcând, la sfârșitul lui decembrie, o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul anului trecut.

La nivelul întregii Europe, lira turcească a marcat cea mai mare depreciere față de euro în 2013, moneda prăbușindu-se cu circa 25%, atât ca urmare a numeroaselor conflicte de stradă care au avut loc în Turcia, cât și din cauza scandalurilor de corupție izbucnite în decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara.

Din datele citate reiese faptul că, pentru moneda unică europeană, 2013 a fost un an pozitiv, euro apreciindu-se cu aproape 4,4% față de dolarul american, iar în decembrie, moneda unică europeană a atins maximul ultimilor doi ani raportat la dolarul american.

În decembrie, Standard & Poor's a retrogradat cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la "AAA" la "AA+", agenția de rating acuzând deteriorarea situației financiare, mentioneaza Agerpres in pagina electronica.