Observatorul astronomic al Vaticanului exista din 1582 si permite reprezentantilor Bisericii catolice sa studieze stelele. El este situat la Castel Gandolfo, unde Suveranul Pontif poseda, printre altele, o resedinta de vara.

Cardinalul Jose Gabriel Funes, care raspunde de aceasta structura, a declarat ca descoperirea planetei Kepler-452b constituie o "o veste importanta". El s-a declarat "deschis posibilitatii unei vieti extraterestre". In ultima instanta, a spus el, "nu exista nici o contradictie intre teologia catolica si credinta in extraterestrii".

Dar, a subliniat cardinalul Funes, "descoperirea unei vieti extraterestre nu inseamna ca trebuie sa existe si alt Isus. Incarnarea fiului lui Dumnezeu este un eveniment unic in istoria umanitatii si in Univers. Dumnezeu a devenit om prin Isus in Palestina, in urma cu 2000 de ani", a adaugat reprezentantul Vaticanului.

In acelasi timp, el nu crede ca, intr-o buna zi,  oamenii se vor intalni cu "Domnul Spock", aluzie la eroii din filmul Star Trek.

De mentionat ca Papa Francisc a abordat subiectul vietii extraterestre anul trecut, promitand "sa-i boteze pe locuitorii altor planete, daca vor dori". In mai 2014, Suveranul Ponfit a declarat pentru Radio Vatican: "Daca, spre exemplu, o expeditie de martieni ajunge pe Terra. Verzi, cu nasul lung si urechi mari, cum ii deseneaza copiii. Si daca unul dintre ei zice 'Vreau sa fiu botezat!'. Ce se va intampla? Cine suntem noi sa le inchidem usa in nas?".

Guy Consolmagno, presedintele unei fundatii asociata la Observatorul de la Vatican, a estimat, la randul lui, ca "nu este decat o chestiune de timp pana cand oamenii vor descoperi viata pe alte planete sau ca extraterestrii sa ne gaseasca pe noi, pe noi si lumea noastra plina de durere, de nedreptate, plina de boli".