Petrolul reprezinta aproximativ 90% din valuta tarii, 94% din exporturi si jumatate din bugetul tarii. Aceasta materie prima nu a cantarit niciodata atat de mult in balanta economiei nationale. Desi, la inceputul mandatului sau, Hugo Chavez, care a decedat marti seara la Caracas, a promis sa scape Venezuela de dependenta de titei.

Dar timp de mai bine de un deceniu, el a profitat de pretul ridicat al petrolului pe pietele mondiale, consolidand prezenta statului in societatea publica PDVSA si limitand libertatea de actiune a companiilor straine. Adversarii i-au reprosat ca a utilizat aceasta resursa in scopuri politice pentru promovarea revolutiei sale bolivariene.

Chavez a investit masiv in programe sociale, cu rezultate notabile privind nivelul de saracie si reducerea inegalitatilor. Potrivit indicilor internationali, Venezuela afiseaza cel mai scazut grad de inegalitate din America Latina, iar defunctul sef al statului s-a laudat ca a oferit populatiei tarii sale cel mai ridicat salariu minim pe de continentul sud-american. Da, numai ca aceasta politica s-a facut in detrimentul investitiilor industriale.

PDVSA investeste aproape un sfert din cifra sa de afaceri in actiuni sociale. Dar, dupa greva din 2002, cand au fost concediati 20.000 de angajati, intreprinderea a ramas, practic, specialisti competenti, capabili sa impuna programe de dezvoltare si modernizare. Intreprinderea lucreaza astazi cu instalatii imbatranie: dovada sunt numeroase intreruperi de curent electric si puternica explozie de la rafinaria Amuay, de la sfarsitul lunii august, soldata cu 42 de morti.

Cu o productie de 2,7 milioane de barili pe zi, in scadere din 2005, Venezuela nu mai figureaza in top-10 mondial. Iar Caracas, in virtutea acordurilor sale cu aliatii politici, Cuba si Equator, este obligata sa importe petrol rafinat. „Statul subventioneaza diplomatia. Cumpara benzina la pretul pietei si il vinde la pret venezuelean, mai ieftin decat apa minerala”, explica Julien Rebotier, de la Universitatea din Pau.

Mai mult, Venezuela cumpara din strainatate aproape tot ce trebuie pentru consumul curent. Chavez nu a gasit remediu pentru rezolvarea acestei probleme. In plus, el a depus eforturi pentru reducerea dependentei comerciale de Statele Unite, in favoarea Chinei si Braziliei. Aderarea la Mercosur, marea piata comuna a Americii Latine a concretizat aceasta strategie.